Φωτιά στο σπίτι: Αιτίες & πώς να το αποτρέψετε

συνηθες αιτιες πυρκαγιας

Κάθε χρόνο δεκάδες σπίτια καίγονται και ανθρώπινες περιουσίες καταστρέφονται. Μια σωστή προετοιμασία μπορεί να σας σώσει την περιουσία!

Παρακάτω θα βρείτε 4 από τις πλέον συνηθισμένες αιτίες φωτιάς που συναντάμε σε μια κατοικία καθώς και προληπτικά μέτρα για να την αποτρέψετε.

 

Φωτιά από τον εξοπλισμό μαγειρέματος

Μια φωτιά μπορεί να ξεκινήσει πολύ εύκολα – και είναι πολύ συνηθισμένο – από τον εξοπλισμό που μαγειρεύετε, όπως την ηλεκτρική κουζίνα σας!

Ένα δυνατό μάτι και λίγο λάδι να πέσει επάνω, είναι αρκετό για να δημιουργηθεί φλόγα και να αρχίσει να καίει την κουζίνα σας.

Τι να κάνετε: Διατηρείτε την κουζίνα σας πάντα καθαρή από λίπη και απομακρύνετε σκεύη που μπορούν να πάρουν φωτιά, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

 

Φωτιά από τον εξοπλισμό θέρμανσης

Οι πυρκαγιές λόγω του εξοπλισμού θέρμανσης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες, ειδικά αν ο χώρος ζεσταίνεται με κάποια σόμπα ή άλλη, πιο παλιά μορφή θέρμανσης.

Συνηθώς αυτό συμβαίνει λόγω ελλιπής συντήρησης και μη σωστή καύση υλικών – για παράδειγμα μια ξυλόσομπα όταν καίει μη κατάλληλα ξύλα ή άλλα υλικά, τότε είναι επικίνδυνη για ανάφλεξη.

Τι να κάνετε: Χρησιμοποιείτε τα μέσα θέρμανσης μόνο για την κατάλληλη και ενδεδειγμένη χρήση τους. Να έχετε πάντα κοντά στο μέσο θέρμανσης έναν πυροσβεστήρα έτοιμο για άμεση χρήση. Καθαρίστε την σόμπα μετά από κάθε χρήση και να πραγματοποιείτε ετήσια συντήρηση στον λέβητα πετρελαίου σας.

Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και την καμινάδα σας, έτσι ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο φωτιάς.

 

Φωτιά σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό

φωτια σε πριζα

Η φωτιά σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό ή σε εγκατάσταση είναι αρκετά συχνή – τόσο λόγω κακής συντήρησης και παλιών υλικών όσο και χρήση μη πιστοποιημένων συσκευών.

Για παράδειγμα η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε παλιά, μη συντηρημένη γραμμή, μπορεί να φέρει το σταδιακό λιώσιμο των καλωδίων και την πιθανότητα δημιουργίας φωτιάς.

Θα πρέπει να συντηρείτε τον ηλεκτρολογικό σας εξοπλισμό, ειδικά αν αυτός είναι κάποιας μεγάλης ηλικίας, καθώς έτσι θα αποφύγετε την πιθανότητα για κάποια φωτιά.

Τι να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο πιστοποιημένες ηλεκτρολογικές συσκευές και σε πρίζες κατάλληλα διαμορφωμένες για το φορτίο της συσκευής – π.χ. η πρίζα του πλυντηρίου θα πρέπει να είναι σε ενισχυμένη γραμμή και όχι σε μια απλή παροχή.

Να έχετε πάντα εγκατεστημένο ένα ρελέ διαρροής στον εσωτερικό πίνακα ασφαλειών – ο ηλεκτρολόγος σας είναι ο κατάλληλος για την εγκατάσταση.

 

Κεριά και άλλες πηγές θερμότητας

Τα κεριά – είτε ως διακοσμητικά είτε ως χρήση πηγής θερμότητας – μπορούν αρκετές φορές να αποβούν μοιραία και να δημιουργήσουν μεγάλη εστία φωτιάς σε μια οικία.

Ειδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι πυρκαγιές με κεριά είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Τι να κάνετε: Μη χρησιμοποιείτε κεριά χωρίς την επίβλεψη του χώρου από εσάς.

 

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την οικία σας

Ένα καλό συμβόλαιο ασφάλειας σπιτιού για φωτιά θα προστατεύσει την οικία και την περιουσία σας, από κάποια μελλοντική δύσκολη στιγμή.

Όμως για να μην φτάσετε εδώ, θα πρέπει να έχετε αποτρεπτικά μέτρα όπως επιθεώρηση όλων των εγκαταστάσεών σας, σωστή χρήση των ηλεκτρολογικών και τακτικές συντηρήσεις από πιστοποιημένα συνεργεία.

Η ασφάλεια σπιτιού σας βοηθάει σε μια δύσκολη στιγμή και σας προστατεύει το κεφάλαιό σας – γιατί όμως να φτάσετε μέχρι εκείνο το σημείο, αν μπορείτε να αποτρέψετε πολύ εύκολα ένα δυσάρεστο γεγονός όπως η πυρκαγιά της οικίας σας;