Ασφαλιστική κάλυψη αυτοκινήτου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ασφαλιστικη καλυψη χωρεσ εε

Αν έχετε ατύχημα στο εξωτερικό, εφαρμόζεται το δίκαιο της χώρας στην οποία συνέβη το ατύχημα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία για την αξίωση αποζημίωσης μπορεί να είναι διαφορετική απ’ ό,τι στη χώρα σας.

Εάν εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό, μην εγκαταλείψετε τον τόπο του ατυχήματος. Μιλήστε με τον άλλο οδηγό και καλέστε την αστυνομία και/ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εφόσον χρειάζεται.

Φροντίστε να σημειώσετε τα απαραίτητα στοιχεία του άλλου εμπλεκόμενου μέρους καθώς και τις συνθήκες του ατυχήματος.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος, σε χώρες της ΕΕ.

 

Έκθεση ατυχήματος

Θα πρέπει να συντάξετε έκθεση ατυχήματος στον τόπο του ατυχήματος.

Ο ασφαλιστής σας συνήθως σας προμηθεύει με το έντυπο δήλωσης ατυχήματος. Ορισμένες ενώσεις ασφαλιστών έχουν συντάξει ένα κοινό «Ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος». Το έντυπο αυτό θα σας βοηθήσει να συλλέξετε γρήγορα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα διευκολύνει τον διακανονισμό τυχόν ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Αν δεν διαθέτετε έντυπο δήλωσης ατυχήματος ή ασφάλειας, φροντίστε να σημειώσετε τα εξής στοιχεία:

 

  • ημερομηνία και τόπο του ατυχήματος
  • λεπτομερή στοιχεία για τυχόν τραυματισμούς, υλικές ζημιές και μάρτυρες (βεβαιωθείτε ότι σημειώσατε τα στοιχεία επικοινωνίας τους)
  • στοιχεία επικοινωνίας του άλλου οδηγού (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου)
  • στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας του άλλου οδηγού (και αριθμό συμβολαίου)
  • στοιχεία για το όχημα του άλλου οδηγού (αριθμό κυκλοφορίας, χώρα ταξινόμησης, μάρκα και τύπο – και τα ίδια στοιχεία για τυχόν ρυμουλκούμενα)
  • στοιχεία επικοινωνίας των αστυνομικών αρχών στις οποίες αναφέρθηκε το ατύχημα
  • συνθήκες του ατυχήματος

 

Αν εσείς και ο άλλος οδηγός συμφωνείτε σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, θα πρέπει να υπογράψετε σχετική δήλωση. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο διακανονισμός των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να παραδεχθείτε ευθύνη. Επίσης, πρέπει να υπογράψετε την έκθεση ατυχήματος μόνο αν την κατανοείτε πλήρως.

Σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε, ο ασφαλιστής σας θα προβεί σε διακανονισμό της διαφοράς με τον ασφαλιστή του άλλου οδηγού. Για τον διακανονισμό, ο ασφαλιστής θα βασιστεί στην αστυνομική έκθεση, στην εκτίμηση των ζημιών ή σε άλλες πληροφορίες.

 

Προς υποστήριξη της αξίωσής σας θα πρέπει να συλλέξετε:

  • φωτογραφίες
  • καταθέσεις μαρτύρων και/ή
  • αστυνομική έκθεση.

 

Πρέπει να δηλώσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία ακόμη και αν δεν επιθυμείτε να εγείρετε αξιώσεις.

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες ευθύνης;

  • Αν ευθύνεστε για το ατύχημα: Η ασφάλεια έναντι τρίτων που έχετε στη χώρα σας καλύπτει τον τραυματισμό τρίτων σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, ζημιές στο δικό σας όχημα ή προσωπικούς τραυματισμούς ενδέχεται να μην καλύπτονται, ανάλογα με το συμβόλαιό σας. Συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας πριν το ταξίδι για να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την κατάλληλη κάλυψη.
  • Αν δεν ευθύνεστε για το ατύχημα: Σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο οδηγό ή οδηγό που εγκατέλειψε τον τόπο, ενημερώστε την αστυνομία και επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε επίσης με τον εθνικό φορέα αποζημιώσεων της χώρας.

 

Τι είναι η Πράσινη Κάρτα;

Η Πράσινη Κάρτα είναι διεθνές πιστοποιητικό που αποδεικνύει την ασφάλιση αστικής ευθύνης για το όχημά σας και εξασφαλίζει κάλυψη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κάποιες γειτονικές. Παρότι στην ΕΕ δεν απαιτείται πάντα, ενδέχεται να τη χρειάζεστε σε ορισμένες χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν.

 

Μην ξεχνάτε ότι για έκτακτη ανάγκη οπουδήποτε στην ΕΕ μπορείτε να καλέσετε το 112 από οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, δωρεάν.

Διαβάστε εδώ τι ισχύει σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την ασφάλιση αστικής ευθύνης για το αυτοκίνητο.

 

Εξασφαλίστε την ηρεμία σας όπου κι αν οδηγείτε! Επισκεφθείτε το Asfaleies24 και βρείτε την κάλυψη που σας ταιριάζει για ασφαλή ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας.