Ένα ατύχημα με ζώο στην Εθνική Οδό ή σε άλλο δρόμο ταχεία κυκλοφορίας, δεν είναι καθόλου σπάνιο στη χώρα μας.
Συχνά ακούμε για κάποιο ζώο που μπήκε στην Εθνική Οδό ή στην Εγνατία και προκάλεσε τροχαίο ατύχημα καθώς συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.
Τι πρέπει να κάνουμε όμως σε αυτήν την περίπτωση πριν και μετά το ατύχημα; Τι καλύπτει η ασφάλεια ως αποζημίωση;
Τι ενέργειες πρέπει να κάνεις πριν και μετά το ατύχημα με ζώο
Κατά την οδήγηση θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμος και να οδηγείτε με πλήρη αντανακλαστικά – αυτό μπορεί σε κάποια έκτακτη περίπτωση να σας σώσει, όπως σε ένα τροχαίο με ζώο.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να κοιτάτε αποκλειστικά και μόνο τον δρόμο, να βλέπετε σε ικανοποιητική απόσταση μπροστά και να κρατάτε αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
Σε περίπτωση που σου εμφανιστεί κάποιο ζώο, θα πρέπει να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και ταυτόχρονα:
- Να κρατήσεις την πορεία σου και να μην επιχειρήσεις κάποιον ελιγμό, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος της ανατροπής του οχήματος
- Να φρενάρεις άμεσα
- Μόνο αν είσαι 100% σίγουρος ότι έχεις ελεύθερη λωρίδα, να κινηθείς προς αυτήν με όσο το δυνατόν πιο λεπτές κινήσεις, για να κερδίσεις λίγο χρόνο ώστε να αποφύγεις τη σύγκρουση.
Τροχαίο με ζώο στον αυτοκινητόδρομο – Τι πρέπει να κάνεις
Αν τελικά το μοιραίο έγινε και το αυτοκίνητό σου συγκρούστηκε με κάποιο δερχόμενο ζώο, όπως για παράδειγμα ένα σκύλο ή ακόμα χειρότερα ένα αγριογούρουνο, τότε θα πρέπει να σταματήσεις άμεσα στην άκρη του δρόμου και να καλέσεις την τροχαία καθώς και τον υπεύθυνο του δρόμου.
Αν είναι η Εθνική οδός ΠΑΘΕ, τότε υπεύθυνες είναι οι διαχειρίστριες εταιρείες. Αν το ατύχημα είναι εντός πόλης, τότε υπεύθυνος είναι ο δήμος ή η περιφέρεια αντίστοιχα.
Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες είναι εντάξει και δεν έχουν τραυματιστεί και ενημερώστε τους διερχόμενους οδηγούς για το ζώο στο οδόστρωμα. Παρκάρετε το αυτοκίνητο στην ΛΕΑ και με ασφάλεια βγάλτε όλους τους επιβάτες από το όχημα ώστε να είναι πίσω από τις μπάρες του δρόμου.
Μόλις έρθει η αστυνομία, ζητήστε καταγραφή του συμβάντος και πάρτε ένα αντίγραφο ώστε να ξεκινήσετε τις διαδικασίες αποζημίωσης
Ατύχημα με ζώο – Ποιος αποζημιώνει
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αποζημίωση όμως θέλει αρκετό τρέξιμο από τους νομικούς σας.
Η λύση εδώ είναι η νομική προστασία στο συμβόλαιό σας, καθώς με αυτήν την κάλυψη ξεχνάτε τα δικηγορικά έξοδα και το τρέξιμο που απαιτείται!
Με την νομική προστασία, τα πάντα κανονίζονται από την ασφαλιστική εταιρεία και δεν πληρώνετε τίποτα εξτρά για τους δικηγόρους που θα αναλάβουν την υπόθεση.
Αναλόγως ποιος είναι υπεύθυνος για την συντήρηση και διαχείριση του δρόμου, αυτός θα αποζημιώσει και για τις ζημιές σας.
Αν το ζώο είχε ιδιοκτήτη, τότε αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης και ευθύνεται για το 100% των ζημιών σας και πρέπει να σας αποζημιώσει.
Σε διαφορετική περίπτωση κι αν το ζώο είναι αδέσποτο, τότε την ευθύνη φέρουν:
Ο δήμος ή η περιφέρεια αν το ατύχημα έγινε σε δρόμους μέσα στην πόλη ή δρόμους ευθύνης τους
Οι διαχειρίστριες εταιρείες αν το ατύχημα έγινε σε αυτοκινητόδρομο – όπως για παράδειγμα η Εγνατία Οδός, η Κεντρική Οδός, κτλ.
Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας δεν σας καλύπτει σε αυτήν την περίπτωση και δεν σας αποζημιώνει για τις ζημίες σας εκτός αν έχετε μικτή ασφάλεια!
Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου μπορεί να σας καλύψει στην περίπτωση που είχατε εμπλοκή σε ατύχημα με ζώο και να σας αποζημιώσει για τις ζημίες που προκλήθηκαν.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να αποζημιωθείτε είναι μέσω της δικαστικής οδού. Για να γίνει αυτό, απαραίτητη είναι η έκθεση της τροχαίας όπου θα πρέπει να ρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν.
Στο Asfaleies24 θα βρεις την ιδανική ασφάλεια του αυτοκινήτου σας με δυνατότητα για εξτρά καλύψεις όπως η νομική προστασία και η οδική βοήθεια στις καλύτερες τιμές της αγοράς ώστε να νιώσεις ασφάλεια ακόμα κι αν σου συμβεί κάποιο ατύχημα με ζώο στην Εθνική οδό.